Парламентарната правна комисия подкрепи ветото на президента Румен Радев върху Закона

...
Парламентарната правна комисия подкрепи ветото на президента Румен Радев върху Закона
Коментари Харесай

Правната комисия прие ветото на президента върху промените в Закона за съдебната власт, касаещи НСлС

Парламентарната правна комисия подкрепи ветото на президента Румен Радев върху Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), признат от 49-ото Народно заседание на 2 юни 2023 година по отношение на Националната следствена работа. Комисията предлага на Народното събрание да не приема закона наново.

" Трябва да признаем, че приемането на този закон беше преждевременно ", уточни Бойко Рашков от " Продължаваме промяната - Демократична България ".  Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС означи, че полемиката по тематиката за следствието би трябвало да продължи. Хамид Хамид от Движение за права и свободи уточни, че по- детайлна уредба на следствието в структурата на правосъдната власт би решило разногласията по тематиката.

Оспорените разпореждания плануват обособяването на шефа на Националната следствена работа и следствените отдели към прокуратурите в независими органи.

Държавният глава акцентира в своите претекстове, че при приемането на оспорените разпореждания от измененията в Закон за съдебната власт не е съобразено императивното условие на Конституцията законите да бъдат одобрявани от Народното събрание с две гласувания. Не са спазени значими положения в Закона за правосъдната власт. Нарушени са и редица разпореждания от Правилника за организацията и активността на Народното събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР